Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

Ντ.Μπακογιάννη: Ζητά κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους- επισκέπτες του Εβρου


Tο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους  πολίτες  που επισκέπτονται τον Εβρο στο πρότυπο των όσων ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου θέτει η Ντόρα Μπακογιάννη σε ερώτησή της προς το ΥΠΕΞ.

Το υπουργείο  απαντά ότι οι ελληνικές προξενικές αρχές στην Τουρκία έχουν λάβει εντολή να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα κατηγορίες όπως επιχειρηματίες και σπουδαστές.


Η κ. Μπακογιάννη αναφέρει ότι η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων στα ελληνικά νησιά!!!

Στο νομό Εβρου, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική η έκδοση βίζας για Τούρκους πολίτες, προκειμένου να μεταβούν στις ακριτικές περιοχές για μονοήμερη επίσκεψη. Το γεγονός αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για εκείνους που θέλουν αυθημερόν να επισκεφθούν την περιοχή, στερώντας έτσι από τον Εβρο έναν πολύτιμο πόρο για την επιχειρηματική και τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής !!!

Οπως εξηγεί στην απάντησή της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχουν δοθεί οδηγίες, εφόσον οι περιστάσεις το επιτρέπουν, για τη χρήση της δυνατότητας εξαίρεσης από την υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας των αιτούντων, προκειμένου περί ταξιδιωτών καλής πίστης ή όταν μεσολαβούν εγκεκριμένα ταξιδιωτικά πρακτορεία καθώς και οδηγίες για τη συντόμευση του χρόνου έκδοσης των θεωρήσεων εντός 24 ωρών.

Μεταξύ των ταξιδιωτών καλής πίστης είναι άτομα εγνωσμένου οικονομικού και κοινωνικού κύρους, πανεπιστημιακοί, ερευνητές κλπ.

Με τα μέτρα αυτά έχει επιτευχθεί η ταχύτερη εξυπηρέτηση των αιτούντων θεώρηση εισόδου και έχουμε επιτύχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης εκ μέρους των Τούρκων πολιτών, πολλών επισκέψεων στη χώρα μας, χωρίς να χρειάζεται να παρουσιάζονται συνέχεια στις Προξενικές Αρχές, καθώς σε μεγάλο αριθμό εξ αυτών χορηγούνται πλέον θεωρήσεις ετήσιας διάρκειας και πολλαπλών εισόδων αναφέρει η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις