Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Τη διχοτόμηση της Κύπρου φέρει για άλλη μία φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τουρκία

Την απειλή της διχοτόμησης της Κύπρου φέρει για άλλη μία φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τουρκία σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Το σενάριο αυτό συζητήθηκε κατά την συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα.

Η συζήτηση για το Κυπριακό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι στρατηγικές που θα ακολουθήσει η Τουρκία σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι συνομιλίες. Ένα από τα σενάρια που συζητήθηκαν είναι πως θα πρέπει να φορτωθεί η ευθύνη του ναυαγίου των συνομιλιών στην ελληνοκυπριακή πλευρά.


Παράλληλα θα επαναληφθούν οι πάγιες τουρκικές θέσεις περί εκμετάλλευσης της ΕΕ από τους Ελληνοκύπριους για να μην υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Στηριζόμενη σ’ αυτή τη θέση η Άγκυρα μελετά το σενάριο, σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών, «για ένα κράτος όπου εκπροσωπούνται δύο κοινότητες» να προχωρήσει θέτοντας τον οριστικό διαχωρισμό του νησιού.

Ένα σενάριο το οποίο ενδεχομένως η τουρκική πλευρά να προωθήσει, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως απειλή ώστε να εξασφαλίσει οφέλη στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.  Όσον αφορά το ζήτημα των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ των κατεχομένων και της Τουρκίας ανακοινώθηκε ότι δεν έχει ξεκινήσει κάποια σχετική διαδικασία.


Δημοφιλείς αναρτήσεις