Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

«Οι Βρετανικές βάσεις θα μείνουν και μετά τη λύση»

Η Βρετανία δεν προτίθεται, ούτε άμεσα ούτε στο μέλλον, να εγκαταλείψει τις στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί στην Κύπρο, δήλωσε ο Διοικητής των Βρετανικών Βάσεων Air Vice Marshal GE Stacey, ο οποίος πρόσθεσε παράλληλα ότι το Λονδίνο, στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό, είναι διατεθειμένο να υποβάλει εκ νέου την πρότασή του για παραχώρηση μέρους των Βάσεων στην Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία.


«Η Κυβέρνηση του ΗΒ είναι δεσμευμένη να υποστηρίζει την υπό τα Ηνωμένα Εθνη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και έχει επαναλάβει την πρότασή της να εγκαταλείψει την κυριαρχία της επί κάποιων εδαφών των ΒΒ ως μέρος μιας επιτυχούς διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος», είπε ο Stacey.

Σε συνέντευξή του, ο Διοικητής ανέφερε ακόμα ότι τα οφέλη από τον εντοπισμό ορυκτού πλούτου στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων (ΒΒ) προορίζονται για τον κυπριακό λαό, ενώ για τη Συνθήκη Εγγυήσεων περιορίστηκε να πει ότι η οποιαδήποτε τροποποίησή της αφορά τα συμβαλλόμενα μέρη.

Σημείωσε την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΒΒ και των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Αρχές των Βάσεων για βελτίωση των σχέσεών τους με τις παραπλήσιες κοινότητες.


Δημοφιλείς αναρτήσεις