Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

Τσουνάμι πιέσεων προς τη Λευκωσία. Εφτά χώρες της ΕΕ προσπαθούν να σώσουν την Τουρκία!

ΣΤΗ μέγγενη των πιέσεων από εφτά χώρες βρίσκεται η Λευκωσία, προκειμένου να προσυπογράψει την εγκαθίδρυση μιας νέας επικίνδυνης διαδικασίας διάσωσης και αναζωογόνησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. 


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», Βρετανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Πολωνική Προεδρία, πιέζουν την κυπριακή Κυβέρνηση προκειμένου να συγκατανεύσει στην πολυδιαφημιζόμενη «θετική ατζέντα», προκειμένου να της παραχωρήσουν δύο φραστικά «ανταλλάγματα» στο κείμενο των Συμπερασμάτων.
Τα υποτιθέμενα «ανταλλάγματα» που θα αποκομίσει η Λευκωσία εάν υποκύψει στις πιέσεις των «7», υπενθυμίζουν απλώς τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών και εκφράζουν απογοήτευση γιατί η Τουρκία θα παγώσει τις σχέσεις με την Κυπριακή Προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Τα «ανταλλάγματα» προς τη Λευκωσία είναι τουλάχιστον ανεπαρκή, αφού δεν συνεπάγονται κανένα πολιτικό κόστος για την Άγκυρα, η οποία θα συνεχίζει ανενόχλητη την ευρωπαϊκή της πορεία μέσα από τη νέα διαδικασία της «θετικής ατζέντας».

Το εκβιαστικό δίλημμα που θέτει ενώπιον της Λευκωσίας η ομάδα των «7», αντανακλάται στο τρίτο προσχέδιο Συμπερασμάτων, το οποίο ετοίμασε η Πολωνική Προεδρία κατόπιν υποδείξεων του Λονδίνου, και αναμένεται να αποτελέσει τη βάση μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, σήμερα το απόγευμα, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, με τη συμμετοχή της ΥΠΕΞ .


Το τρίτο προσχέδιο, το οποίο εξασφάλισε ο «Φ», προνοεί την «παραχώρηση» προς τη Λευκωσία των εξής δύο παραγράφων, υπό την αίρεση αποδοχής της «θετικής ατζέντας», για διάσωση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι οι δύο παράγραφοι έχουν τοποθετηθεί σε αγκύλες και η «παραχώρησή» τους από τη Λευκωσία προϋποθέτει την καταβολή πολλαπλάσιου κόστους εκ μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης και την προσυπογραφή της «θετικής ατζέντας», η οποία εγκαθιδρύει τη νέα «συμπληρωματική» διαδικασία προώθησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.


Δημοφιλείς αναρτήσεις