Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

"Επικίνδυνη για τους μετανάστες η Ελλάδα"

Τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών θα κινδύνευαν από επιστροφή τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ μεταναστών που προσέφυγαν, για να μην απελαθούν πάλι από τη Βρετανία και την Ιρλανδία στη χώρα μας.


Οι προσφυγές είχαν γίνει από έξι μετανάστες, έναν στη Βρετανία και πέντε στην Ιρλανδία, από το Αφγανιστάν, το Ιράν και την Αλγερία, οι οποίοι επρόκειτο να απέλθουν στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται από το Δουβλίνο ΙΙ, που ορίζει ότι ο μετανάστης που θα εισέλθει παράνομα στη χώρα της ΕΕ, μπορεί να κάνει αίτηση για άσυλο μόνο στη χώρα εισόδου που θα την εξετάσει.

Το δικαστήριο όμως αποφάσισε, πως ένα πρόσωπο που ζητά άσυλο, "δεν πρέπει να μεταφερθεί σε χώρα μέλος όπου κινδυνεύει να υποστεί απάνθρωπη μεταχείριση" καθώς και ότι "οι Αρχές πρέπει να μην επιδεινώνουν την κατάσταση του μετανάστη, μέσα από αδικαιολόγητες καθυστερήσεις".

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχαν προσφύγει το ανώτατο βρετανικό και ιρλανδικό δικαστήριο, ζητώντας να διευκρινιστεί ο ευρωπαϊκός νόμος για το εν λόγω ζήτημα, έχοντας εκφράσει την ανησυχία τους λόγω της υπερφόρτωσης του ελληνικού συστήματος χορήγησης ασύλου και των επιπτώσεων στους αιτούντες.

Λόγω των συνθηκών διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο μετανάστες στην Ελλάδα, η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισλανδία δεν τους επαναπροωθούν στη χώρα μας.
ΠΗΓΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις