Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011

Άγκυρα: Συνεργασία στην ΑΟΖ μετά την λύση του Κυπριακού

Την φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ», η οποία διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, επέλεξε η τουρκική κυβέρνηση για να στείλει μήνυμα ''συνεργασίας'' στην Κύπρο σε ότι αφορά τα ενεργειακά κοιτάσματα της νήσου.


Μιλώντας στην «Σαμπάχ», ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ επισήμανε ότι η χώρα του μπορεί να συνεργαστεί με την Κύπρο στο ενεργειακό πεδίο εφόσον επιλυθεί το Κυπριακό Πρόβλημα.

Ο Τούρκος Υπουργός τόνισε ότι ο ενεργειακός τομέας εγγυάται(;) την περιφερειακή ειρήνη και ότι η Τουρκία αποτελεί τον καταλληλότερο ενδιάμεσο προορισμό για το κυπριακό αέριο και το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τον κ. Γιλντίζ, η συνεργασία της Κύπρου με την Τουρκία στο ενεργειακό πεδίο μπορεί να συζητηθεί μετά την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος. Ο στενός συνεργάτης του Τούρκου πρωθυπουργού επισημάνει ότι το ενεργειακό ζήτημα συσχετίζεται άμεσα με το Κυπριακό.

Στο δημοσίευμα της την Πέμπτη η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» ισχυρίζεται ότι η μεταφορά του κυπριακού αερίου και του πετρελαίου μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο δια μέσου της Τουρκίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ο κ. Γιλντίζ τοποθετείται ''θετικά'' για την προοπτική συνεργασίας της χώρας του με την Κύπρο. Την προηγούμενη περίοδο, στην Τουρκία, ο κ. Γιλντίζ ξεχώρισε με τις «σκληρές» τοποθετήσεις του σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.


Δημοφιλείς αναρτήσεις