Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Μπαγίς: «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την Κύπρο»


Η Τουρκία δεν εγκατέλειψε ποτέ και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη Βόρεια Κύπρο την οποία θεωρεί εθνική υπόθεση, για χάρη της ένταξης στην ΕΕ” είπε ο αρμόδιος για θέματα ΕΕ υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης Εγκεμέν Μπαγίς. 

Απαντώντας γραπτώς σε γραπτή ερώτηση βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο Εγκεμέν Μπαγίς αναφέρθηκε και στην Κυπριακή προεδρία στην ΕΕ λέγοντας ότι “δεν τίθεται θέμα να καθίσει η Τουρκία στο ίδιο τραπέζι με χώρα την οποία δεν αναγνωρίζει” και τόνισε: “Το γεγονός ότι δεν θα δεχθούμε ως συνομιλητή την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ δεν σημαίνει ότι θα παγώσουν οι σχέσεις μας με την ΕΕ. Δεν τίθεται θέμα να διακοπούν οι σχέσεις με μία Ένωση με την οποία έχουμε παρελθόν 52 ετών. 


Με αυτήν πραγματοποιούμε το μισό εξωτερικό μας εμπόδιο, από αυτήν προέρχεται το 80% των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία και σε αυτήν κατοικούν εκατομμύρια πολιτών μας και σπουδάζουν χιλιάδες φοιτητές μας. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου»-όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία- δεν θα δεχθούμε την τελευταία ως συνομιλητή, αλλά θα συνεχιστούν οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία και συνεργαζόμαστε στα τεχνικά ζητήματα σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις”.

“Στόχος μας είναι να αναλάβει τον Ιούλιο του 2012 την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μία Κύπρος που θα συνίσταται από δύο ισότιμα ιδρυτικά κράτη” είπε ο Εγκεμέν Μπαγίς και επεσήμανε ότι “μία προεδρία που θα έχει βρει λύση για τα δικά της προβλήματα, θα συμβάλει τόσο στην ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ όσο και στις προσπάθειες της ΕΕ να γίνει παγκόσμιος πρωταγωνιστής”.

Ως προς το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός είπε “από τώρα και στο εξής, κανείς να μην περιμένει από την Τουρκία μονομερή βήματα. Η προσδοκία μας είναι να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το λόγο της και να εφαρμόσει την απόφαση που έλαβε στις 26 Απριλίου 2004. Είναι αν μη τι άλλο αφέλεια να περιμένει κανείς να παραβλέψουμε το γεγονός ότι συνεχίζεται η άδικη απομόνωση των αδελφών μας στη Βόρεια Κύπρο”.


Δημοφιλείς αναρτήσεις