Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

Στην Πύλα το ρεύμα είναι τσάμπα για τους Τουρκο''κυπρίους''

Μπορεί η παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος από την Αρχή Ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα να τερματίστηκε το 1996, αλλά στην Πύλα οι Τουρκο''κύπριοι'' εξακολουθούν να απολαμβάνουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, την ίδια στιγμή που οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι του χωριού πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους.


Μάλιστα σε κάποιο στάδιο ορισμένοι από τους Τουρκο''κύπριους'' που ελάμβαναν δωρεάν ρεύμα το κατανάλωναν αλόγιστα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα περικοπών, οπότε και με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και του Τουρκο''κύπριου'' κοινοτάρχη, η χρήση του ρεύματος δεν θεωρείται αλόγιστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το πρόβλημα με την μη πληρωμή του ρεύματος επικεντρώνεται κυρίως στο κέντρο της κοινότητας, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 200 σπίτια Τουρκο''κυπρίων''. Η κατανάλωση από τους Τουρκο''κύπριους'' υπολογίζεται όταν αφαιρεθεί από τη συνολική κατανάλωση της κοινότητας, η κατανάλωση στα ελληνοκυπριακά υποστατικά.

Ένα άλλο φαινόμενο το οποίο στο παρελθόν παρατηρείτο έντονα, ήταν οι παράνομες επεκτάσεις ρεύματος από την παράνομη εταιρεία παροχής ρεύματος στα κατεχόμενα, η οποία εκμεταλλευόταν τη δωρεάν παροχή ρεύματος από την Αρχή Ηλεκτρισμού και επενέβαινε παράνομα στο δίκτυο παραχωρώντας ρεύμα σε Τουρκο''κυπρίους''.

Πέραν της ξεκάθαρης κλοπής ρεύματος, η Αρχή Ηλεκτρισμού ήγειρε στο παρελθόν και θέμα ασφάλειας των χρηστών, δεδομένου ότι οι επεμβάσεις στο δίκτυο της ήταν ανεξέλεγκτες.

Λόγω των παρεμβάσεων στο δίκτυο της ΑΗΚ ζητήθηκε και η παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και μάλιστα σε μία περίπτωση όταν άνδρες των Ηνωμένων Εθνών υπέδειξαν σε Τουρκο''κύπριο'' να μην υποκλέπτει ρεύμα, αυτός πυροβόλησε εναντίον τους οπότε αυτοί ανταπέδωσαν τα πυρά με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο υπό αναφορά Τουρκο''κύπριος''.

Εξάλλου, η συνεχής επέμβαση στο δίκτυο της ΑΗΚ επέφερε (στο παρελθόν) επιβάρυνση των γραμμών με αποτέλεσμα να προκαλούνται διακοπές στην παροχή ρεύματος από την οποία επηρεάζονταν και οι Ελληνοκύπριοι καταναλωτές οι οποίοι ταλαιπωρούνταν παρόλο ότι πλήρωναν το λογαριασμό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στο τελευταίο διάστημα ακόμη και Τουρκο''κύπριοι'' απευθύνονται στην ΑΗΚ όταν επιθυμούν να ηλεκτροδοτηθούν υποστατικά τους αν και φαίνεται ότι δεν λύθηκε το πρόβλημα της μη πληρωμής της κατανάλωσης. 

Στο παρελθόν δωρεάν ρεύμα επαραχωρείτο επίσης στην Καλοψίδα, τη Μακράσυκα και σε περιοχές της Λευκωσίας.

Όπως υπέδειξε και η Γενική Ελέγκτρια, η συνολική αξία ρεύματος που παραχωρήθηκε δωρεάν στα κατεχόμενα το 2010 ανέρχεται σε €1,1 εκατ. τη στιγμή που πολλές οικογένειες στις ελεύθερες περιοχές αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και λαμβάνουν προειδοποιήσεις ότι θα διακοπεί η παροχή ρεύματος αν δεν πληρώσουν το λογαριασμό.


Δημοφιλείς αναρτήσεις