Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

Δελτίο τύπου για την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ερευνών για το φυσικό αέριο

Τα αποτελέσματα των ερευνών της Noble Energy, ήταν θετικά. Το οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας κρύβει στα έγκατά του 5 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) αναγνωρίζουμε πως η ποσότητα αυτή του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τις μεγάλες πιθανότητες να υπάρχουν και άλλες ποσότητες αερίου ή και πετρελαίου στα υπόλοιπα οικόπεδα της κυπριακές ΑΟΖ, είναι αρκετά ελπιδοφόρες για το μέλλον. Αρκεί βέβαια το δώρο αυτό της φύσης να τύχει ορθής εκμετάλλευσης, από την πολιτική ηγεσία του τόπου. Δυστυχώς θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν αρνητικά.

Καταρχάς δεν γνωρίζουμε το είδος της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με την αμερικανική και ισραηλινή εταιρεία, το ποσοστό που πρόκειται να λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία από τα κέρδη καθώς και το χρονικό ορίζοντα που θα δοθεί το μερίδιο αυτό. Ελπίζουμε να μην ισχύουν τα δημοσιεύματα τα οποία μιλάνε για μια ετεροβαρή συμφωνία κατά της Δημοκρατίας.

Έπειτα ανησυχούμε για τον τρόπο διασφάλισης των κοιτασμάτων αυτών από την πλευρά μας, από οποιεσδήποτε απειλές. Είναι ευρέως γνωστό πως περιοχές οι οποίες είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους και δη ενεργειακούς, μαστίζονται από διαμάχες για την κυριότητα αυτών των πηγών. Ήδη η Τουρκία έχει δείξει τις διαθέσεις της με απειλές και κινήσεις πλοίων και αεροσκαφών στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. Οι διεθνείς συμμαχίες είναι καλές και απόλυτα θεμιτές για την επίτευξη των κατάλληλων ισορροπιών αλλά όταν η μία πλευρά είναι εντελώς γυμνή αμυντικώς, τότε οι "προστάτες" που συνήθως δεν "προστατεύουν για την καλή τους την ψυχή, θέτουν ευνοϊκότερους για αυτούς όρους στις συμφωνίες που θα προκύψουν. Το τελευταίο έρχεται να συμπληρώσει αυτό που επισημαίναμε στην πρώτη παράγραφο.

Δυστυχώς ο κ. Χριστόφιας δεν θέλει να καταλάβει και τα ποιο απλά πράγματα. Σε συνέντευξή του την Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011, στην Χαραυγή, μιλάει μονάχα για την ανάγκη σύναψης συμμαχιών, ενώ εμφατικά δηλώνει την αμυντική αδυναμία της Κυπριακής Δημοκρατίας λέγοντας: "Εμείς δεν έχουμε ούτε στόλο να πλεύσει και να υπερασπιστεί ούτε και αεροπορία η οποία θα σηκωθεί σε ώρα ανάγκης". Θεωρούμε πως η παραμέληση των αναγκών για την άμυνα και κυρίως της ναυτικής και αεροπορικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς, είναι το λιγότερο απαράδεκτη.

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) απαιτούμε όπως άμεσα να κατευθυνθούν κονδύλια προς τις άμεσες εξοπλιστικές ανάγκες, οι οποίες είναι άμεσες.

Τέλος αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι οι συνεχείς επικλήσεις του Προέδρου προς τους Τουρκο"κύπριους" και την Τουρκία, για λύση του Κυπριακού και συνεκμετάλλευση των υποθαλάσσιων πόρων μαζί τους. Τα τουρκικά δημοσιεύματα άλλωστε για το θέμα αυτό δίνουν και παίρνουν απανθισμένα με το όραμα της κ. Πραξούλας υπουργού Εμπορίου, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, που μιλά για αγωγούς που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο προς την Τουρκία. Θεωρούμε πως η διαχείριση του φυσικού αερίου πρέπει να γίνει μονάχα από την Κυπριακή Δημοκρατία και η Τουρκία να αφεθεί εκτός των σχεδιασμών μεταφοράς του προς τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτές είναι οι ανησυχίες μας, σχετικά με την ικανότητα των κυβερνώντων να διαχειριστούν το δώρο αυτό της Φύσης προς τον Ελληνισμό της Κύπρου, που θα μας βγάλει από μία πολύ δύσκολη οικονομική αλλά και γεωπολιτική συγκυρία.
Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)

Δημοφιλείς αναρτήσεις