Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Κατά την εισβολή του '74 «δεν χύθηκε ούτε σταγόνα αίμα»!


Τον ισχυρισμό ότι κατά την τουρκική εισβολή του 1974 «δεν χύθηκε ούτε μια σταγόνα αίμα» προέβαλε ο Τούρκος Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Εγεμέν Μπαγίς, αντιδρώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Βουλευτή φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Ερτουγρούλ Κιουρκτσού, ο οποίος, όπως έγραψε χθες το Sigmalive, αναγνώρισε την τουρκική εισβολή  του 1974, αποδίδοντας της τον -διεθνώς αναγνωρισμένο- χαρακτηρισμό, δηλαδή κατοχή. 

Σύμφωνα με τον χτεσινό τ/''κ'' Τύπο, απαντώντας στον Κιουρκτσού, ο Μπαγίς ισχυρίστηκε ότι «κατά την στρατιωτική επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο νησί το 1974 δεν χύθηκε ούτε μια σταγόνα αίμα και διασφαλίστηκε η ηρεμία στο νησί».


Αρθρογράφος της Άφρικα, επικαλέστικε δήλωση του πρώην Τούρκου ΥΠΕΞ που φανερώνει, ακριβώς, τις τουρκικές προθέσεις για το νησί, λέγοντας ότι «ακόμη και αν στην Κύπρο δεν υπάρχει ούτε ένας Τ/''κ'', το νησί αυτό έχει για μας στρατηγική σημασία».

«Ανοησίες» τα όσα ελέχθησαν από τον Βουλευτή Κιουρκτσού, χαρακτηρίζει ο αρθογράφος της εφημερίδας «Σταρ» Οζάν Τζεϊχούν, προσθέτοντας ότι «ο κύριος αυτός(και εννοεί τον Κούρδο βουλευτή) δεν γνωρίζει, ή δεν τον συμφέρει να γνωρίζει, ότι η επιχείρηση της Τουρκίας απάλλαξε την Κύπρο από μια φασιστική χούντα και γλύτωσε χιλιάδες Ε/κ σοσιαλιστές, συνδικαλιστές και φοιτητές», σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του.

Από την πλευρά του,  ο αρθογράφος της «Αφρίκα» Γιοαλτσίν Οκούτ συγχαίρει τον Κιουρκτσού επειδή «γκρέμισε ένα ταμπού του μισού αιώνα» και σημειώνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα της Τουρκίας, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, ενώ αντιπολιτεύονται ο ένα το άλλο, επιτέθηκαν από κοινού στον Κιουρκτσού.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται και την δήλωση του πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μουμτάζ Σοϋσάλ ο οποίος είπε «ακόμη και αν στην Κύπρο δεν υπάρχει ούτε ένας Τ/''κ'', το νησί αυτό έχει για μας στρατηγική σημασία και θα την υπερασπιστούμε μέχρι τέλους».

Δημοφιλείς αναρτήσεις