Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

Επιστράφηκαν τα λείψανα 300 αγνοουμένων

Ειδική αναφορά στην εργασία που διεκπεραιώνει η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων κάνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP, η οποία δόθηκε ανεπίσημα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες.


Μέχρι τον Νοέμβριο του 2011, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, οι δικοινοτικές ομάδες των αρχαιολόγων της ΔΕΑ διενήργησαν εκταφές για 800 αγνοούμενους και στις δύο πλευρές της πράσινης γραμμής, 20 εκ των οποίων έγιναν κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Εξετάστηκαν, συνεχίζει, 500 λείψανα από το ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ.

Μετά από την ανάλυση 1.450 δειγμάτων από δικοινοτική ομάδα επιστημόνων στο Κυπριακό Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, τα λείψανα 300 ατόμων, 28 εκ των οποίων τους τελευταίους έξι μήνες, έχουν επιστραφεί στις οικογένειες τους, προσθέτει.

Πάντως, ο ΓΓ του ΟΗΕ περιορίζεται να αναφέρει ότι «η πρόσβαση στη βόρεια πλευρά του νησιού παραμένει περιορισμένη» χωρίς υποδείξεις για την άρνηση του στρατού της Τουρκίας να διευκολύνει τις διαδικασίες, επιτρέποντας πρόσβαση σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα, όπου εικάζεται ότι βρίσκονται ομαδικοί τάφοι από την περίοδο της Τουρκικής Εισβολής.


Δημοφιλείς αναρτήσεις